Jóga v těhotenství není jen cvičení

Není cvičení jako cvičení a není jóga jako jóga. Těhotenská jóga by měla splňovat více než jen příjemné protažení. Správně vedená lekce těhotenské jógy je totiž zaměřená na několik oblastí...

A jaké oblasti to jsou? Pojďme se spolu podívat.

Kompenzace tlaku rostoucí dělohy na hrudník a pánevní dno

S rostoucím břichem se zvyšuje tlak na orgány v břišní dutině, což může vést ke změnám v dýchání a zvýšenému zatížení pánevního dna. Tělo se s těmito změnami vyrovnává řadou adaptací. Hrudník se může rozšiřovat a měnit tvar, aby umožnil efektivnější dýchání, zatímco svaly pánevního dna se mohou posílit a stát se flexibilnějšími, aby lépe podporovaly zvýšený tlak. Při lekcích se tedy zařazujeme cviky, které jsou zaměřeny na posílení a uvolnění svalů hrudníku a pánevního dna. Také je důležité sledovat a udržovat správné držení těla, aby se předešlo nadměrnému zatížení těchto oblastí.

Souhra hlubokého stabilizačního systému

Dnes už skoro každá žena ví, že v těhotenství nesmí posilovat přímé břišní svaly, aby nedošlo k rozšíření fyziologické diastázy. Ale ne každá žena ví, které oblasti posilovat a které svaly jsou vlastně potřeba při porodu? Při lekcích se pravidelně věnujeme posílení právě těchto svalů, tak aby pro tělo dobře neslo Vás i miminko. Posilování hlubokého stabilizačního systému může napomoci fyziologickému těhotenství a tím pádem i hladšímu porodu.

Prevence bežných těhotenských neduhů

nevolnosti, otoky, bolest zad, zadýchávání se, zhoršená mobilita… Všechny tyto neduhy a spousty dalších těhotné ženy s klidem přijímají a snaží se jen vydržet. Ale nemusí to tak být. Pravidelné cvičení umí všechny možné neduhy zmírnit a hlavně zkušená lektorka zná vždy ten správny cvik na konkretní neduh nebo dokáže poradit, jak s danym neduhem zatočit :)

Příprava na aktivní porod

Co je to ten aktivní porod? Je to způsob porodu. kdy jde žena porodnímu procesu aktivně naproti. Hlavní složkou aktivního porodu je svoboda pohybu a používání různých pomůcek – míče, žíněnky, rebozo tak aby porod dobře probíhal, a také vědomé dýchání: důraz klademe na techniky dechových cvičení, které pomáhají ženě zůstat uvolněnou a soustředěnou během kontrakcí. V každé lekci věnujeme velkou pozornost právě různým dechovým technikám a také nacviku použití různých pomůcek při porodu. Protože kdo je připraven není překvapen.

Rychlejší rekonvalescence po porodu

Samotný proces porodu a následná péče o miminko býva mnohdy velice energeticky náročná. Abyste se po porodu cítíla dobře ve svém těle, hodí se mít kondičku. Pravidelné cvičení během těhotenství může znamenat rychlejší návrat k předtěhotenské kondici. Zvyšuje pružnost a sílu svalů potřebných při porodu, což může vést k snížení rizika komplikací a kratší době zotavení. Navíc, posílení pánevního dna a břišních svalů může pomoci v prevenci dlouhodobých problémů, jako je inkontinence nebo prolaps orgánů.

Blog - Jóga není jen cvičení

 

 

Blog - Aromaterapie

Aromaterapie v těhotenství

Vhodně zvolená směs vonných olejů ovlivňuje harmonické fungování celého organismu. Většina běžných těhotenských potíží má svou příčinu nejen ve změně na fyzické úrovni, ale i na té psychické.

Aromaterapie je jemná, efektivní metoda povzbuzující a posilující mysl, tělo i duši. Vybírejte čistě přírodní produkty ideálně v bio kvalitě. Éterické oleje nikdy nepoužíváme neředěné přímo na kůži. Ve vhodně zvoleném poměru je smícháme s nosným olejem, vhodný je mandlový, jojobový, meruňkový, olivový, slunečnicový apod. Ředění by v těhotenství nemělo přesáhnout 1%. Éterické oleje používejte pouze v případě, že je vám vůně příjemná. V těhotenství se velmi výrazně mění nejen chutě, ale také vaše reakce na vůně. Z toho, co vám dříve vonělo, vás v jiném stavu může bolet hlava. Je to přirozená obrana vašeho těla, abyste se vyvarovala příliš silných vjemů a byla k sobě vnímavá.

V prvním trimestru se, pokud neřešíte akutní problémy (např. nevolnost, psychické napětí), doporučuje s aromaterapií nezačínat. Oleje používejte pouze ve velmi jemných koncentracích. Pro rychlou úlevu si stačí nakapat jednu či dvě kapky na kapesník a zhluboka vdechovat. Bezpečné je používání květových vod, které vás navíc příjemně osvěží (levandulová nebo růžová).

Od druhého trimestru už můžete aromaterapeutické přípravky a kosmetiku používat dle běžných doporučení. Zda a jaký druh aromaterapie je vhodný přímo pro vás, můžete konzultovat s odborným aromaterapeutem či porodní asistentkou. Vždy přihlédněte ke svému momentálnímu stavu, duševnímu rozpoložení i případnému užívání léků. Vyhýbejte se éterickým olejům, které způsobují silné prokrvení, jako jsou hřebíček, saturejka, skořice, tymián nebo zázvor. Vyvarujte se též silicím, které vyvolávají nebo zesilují kontrakce. Jsou jimi například anýz, bazalka, cedr, fenykl, jasmín, kafr, všechny druhy mát kromě máty citronové, muškátový oříšek, pimentovník, rozmarýn, šalvěj, túje a yzop.

O tom, jak si připravit vlastní masážní olej a které éterické oleje vám v těhotenství mohou přinést užitek a při jakých obtížích mohou pomoci, zase někdy příště.

Blog - Aromaterapie

 

 

Blog - Aromaterapie Blog - Aromaterapie Blog - Aromaterapie